Àngel Manuel Hernández Cardona

Articles de plantes

Dos errors històrics sobre el monestir de Sant Llorenç del Munt

Posted by juanmah a Desembre 5, 2008

Dos errors històrics sobre el Monestir de Sant Llorenç del Munt
A.M. Hernández Cardona (Centre Excursionista de Terrassa)
Monografies 25, Diputació de Barcelona 1997: 93-95

En aquesta nota tracto de dos errors històrics en què avui encara incorren molts estudiosos.

El primer es refereix a la data de consagració de l’església de Sant Llorenç del Munt. La data concreta és el 24 de juny de 1064, però sovint es dóna la del 22 de juny, un error que prové del còmput equivocat que va fer Antoni Vergés i Mirassó en el seu llibre monogràfic sobre Sant Llorenç del Munt.

El document en què consta la data de consagració de l’esglèsia del monestir benedictí és una còpia diplomàtica del segle XI de l’acta de consagració original.

En el document esmentat es diu (ho tradueixo del llatí): «l’any de l’encarnació del Senyor mil seixanta-quatre, el cinquè del regnat del rei Felip, el dia vuitè de les calendes de juliol». I com que els dies d’aquestes calendes es compten a l’inrevés a partir del primer de juliol, tenim el 24 de juny: una data que coincideix amb la festivitat de sant Joan i amb el solstici d’estiu.

L’altre error històric que vull corregir es refereix a la pretesa devastació del monestir de Sant Llorenç del Munt per les tropes napoleòniques l’any 1809. És un tòpic que ningú no ha posat en dubte.

Tanmateix, és fàcil demostrar la inconsistència de la llegenda de l’exèrcit francès pujant a la Mola i destruint el monestir, si llegim el Diario de los viajes hechos en Cataluña escrit per Francisco de Zamora, que va pujar-hi al final de 1786.

Copio, traduint-lo, el fragment següent: «En el seu cim hi era el monestir de benedictins, del qual queda íntegra l’església construïda a la manera antiga, sense cap adornament, però summament sòlida. I la resta del monestir és arruïnat i només en roman una part molt mal conservada, en què vivia fa pocs anys un monjo i ara un ermità. Es veuen oberts els sepulcres i rodolant les calaveres de persones o monjos importants, segons ho denoten els escuts que es veuen a les sepultures.»

A més, he consultat moltes obres referents a la Guerra de la independència, i en cap d’elles s’esmenta la destrucció del monestir de Sant Llorenç del Munt.

Introducció

En aquesta nota tracto de dos errors històrics en què avui encara incorren molts estudiosos.

El primer es refereix a la data de consagració de l’església de Sant Llorenç del Munt i el segon a la diguem-ne llegenda de la destrucció del monestir per les tropes franceses durant la Guerra de la independència.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
A %d bloguers els agrada això: