Àngel Manuel Hernández Cardona

Articles de plantes

Claus de determinació per ordinador dels arbres i arbustos del Montnegre i el Corredor

Posted by juanmah a Desembre 19, 2008

Claus de determinació per ordinador dels arbres i arbustos del Montnegre i el Corredor
J.M. Hernández (Escola Superior d’Enginyeria Industrial. Terrassa) i A.M. Hernández (IES Can Jofresa. Terrassa)
Monografies 27, Diputació de Barcelona 1999: 57-63

Presentem unes claus de determinació per ordinador dels arbres i arbustos del Montnegre i el Corredor, d’indubtable valor didàctic i divulgador. Són fetes en llenguatge Pascal i funcionen en qualsevol PC compatible. Les claus dicotòmiques en què està basat el programa permeten identificar gairebé un centenar de plantes arbòries i arbustives.

Introducció

En la III Trobada d’Estudiosos de Sant Llorenç del Munt i l’Obac (el Pont de Vilomara, 1993) vam presentar (Hernández i Hernández, 1997) unes claus de determinació per ordinador de la flora d’aquest parc natural de la Serralada Prelitoral.

Ara, en aquesta II Trobada d’Estudiosos del Montnegre i el Corredor (Mataró, 1995), presentem un treball d’abast més modest però d’indubtable valor didàctic i divulgador. Es tracta d’una clau per identificar els arbres, arbustos i lianes d’aquesta part de la Serralada Litoral.

Com que la delimitació de les plantes arbòries i arbustives a vegades és una mica ambigua, hem considerat com a tals les incloses per Francesc Masclans en les seves magnífiques guies per conèixer els arbres i els arbustos i lianes, publicades pel Centre Excursionista de Catalunya (Masclans, 1958, 1963).

Tot i que el treball de camp ha estat important, ens ha facilitat molt la tasca la grandiosa Flora de la Cordillera Litoral Catalana, del mataroní Pere Montserrat i Recoder (Montserrat, 1968).

Les claus consisteixen a fer disjuntives sobre la base d’un o més caràcters. En cap cas no s’han fet servir conceptes difícils. Fins i tot el llenguatge emprat s’ha procurat que fos entenedor.

La informàtica ens aporta una eina important en el tractament de dades. Aprofitant que actualment aquesta tecnologia està molt estesa i a l’abast de tothom, l’hem introduïda en l’àmbit de la botànica, per tal de millorar i fer més còmode l’accés i la recerca de dades.

El programa no requereix pas tenir coneixements avançats, sinó que és intuïtiu, senzill i fàcil d’utilitzar. Funciona en qualsevol ordinador PC compatible. Està fet en llenguatge Pascal i utilitza les claus dicotòmiques que s’adjunten. Un avantatge afegit és que aquest programa permet d’incloure imatges de les plantes, amb la qual cosa la seva utilitat didàctica i de divulgació encara és més gran.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
A %d bloguers els agrada això: