Àngel Manuel Hernández Cardona

Articles de plantes

Les plantes d’Esparreguera (2003)

Posted by juanmah a Agost 21, 2009

Les plantes d’Esparreguera

Les plantes d’Esparreguera

Aquest llibre, fet amb la col·laboració de Joan Llort i Eleuteri Navarro, és el resultat d’una recerca pacient, constant i entusiasta sobre les plantes del terme d’Esparreguera. L’estructura del llibre és ben senzilla: primerament tractem de les plantes i després presentem deu itineraris de natura.

En la part primera es fa el comentari de moltes plantes del terme (la majoria espontànies, però també algunes de cultivades, atesa la seva importància agrícola, ornamental o paisatgística) ordenades alfabèticament pel seu nom popular català. Tanmateix s’acompanya el nom científic de la planta i la família botànica, i en el cas de plantes comunes o importants afegim, a més, els noms en castellà i en francès. De cada espècie donem la distribució geogràfica, l’ecologia de la planta, les principals aplicacions o altres peculiaritats, i finalment els indrets o les localitats del terme d’Esparreguera on es troba. Tot i que no és una flora d’Esparreguera, ja que la riquesa florística del terme municipal requeriria un treball continuat de molts anys, constitueix un estudi florístic important, que en molts casos ultrapassa els límits comarcals i suposa una aportació important al coneixement de la flora catalana.

La darrera part del llibre ofereix deu itineraris de natura, amb la particularitat que tots ells transcorren pel terme municipal. Bàsicament són per a conèixer les plantes que es fan a Esparreguera, però també per a conèixer i apreciar els valors naturals, geogràfics i històrics del municipi. Així, a més d’assenyalar les plantes més importants que es van veient, s’hi comenta el paisatge, la geologia, les masies, les ermites, els conreus, etc.

Actualment està totalment exhaurit. Ultra la Biblioteca de Catalunya, la Biblioteca Nacional de España, la Biblioteca de Montserrat i biblioteques especialitzades en botànica, se’l pot consultar a les biblioteques d’Abrera, Banyoles, Esparraguera, Terrassa i Viladecavalls.

Actualitzat el 4.1.2014

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
A %d bloguers els agrada això: