Àngel Manuel Hernández Cardona

Articles de plantes

“Sobre la presència de la noguera negra (Juglans nigra) al torrent de Bogunyà, terme de Terrassa, única localitat coneguda a Catalunya”, comunicació presentada a la VII Trobada d’Estudiosos de Sant Llorenç del Munt i l’Obac

Posted by juanmah a Novembre 27, 2009

Els dies 19 i 20 del proppassat mes de novembre, tingué lloc la VII Trobada d’Estudiosos de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, celebrada a Terrassa, concretament al Parc Audiovisual de Catalunya.

Pronunciaren unes paraules de benvinguda en Josep Mayoral, diputat president de l’Àrea d’Espais Naturals de la Diputació de Barcelona, i en Màrius Massallé, regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Terrassa.

Amb una nombrosa assistència de persones interessades en aquest important espai natural, durant les dues jornades que durà la trobada van ser presentades 34 ponències, agrupades en quatre apartats: gestió, fauna, vegetació i patrimoni cultural.

Hi vaig presentar una comunicació de botànica, de la qual adjunto els resums en català, castellà i anglès.

Resum. Sobre la presència de la noguera negra (Juglans nigra) al torrent de Bogunyà, terme de Terrassa, única localitat coneguda a Catalunya

La noguera negra (Juglans nigra) és un arbre oriünd d’Amèrica del Nord, però plantat a diverses regions temperades dels dos hemisferis. S’ha detectat en estat subespontani al torrent de Bogunyà, a la part sud del massís de l’Obac, en el terme municipal de Terrassa. Fora de cultiu, constitueix aquesta l’única localitat coneguda de la planta a Catalunya. A més de precisar la localitat i de donar característiques de l’hàbitat, se situa taxonòmicament l’espècie, es discuteix la denominació catalana de l’arbre, es fa una descripció de la planta i s’indiquen les seves aplicacions, i finalment es proposen diverses mesures de conservació.

Resumen. Sobre la presencia del nogal negro (Juglans nigra) en el Torrent de Bogunyà, término de Terrassa, única localidad conocida en Cataluña

El nogal negro (Juglans nigra) es un árbol oriundo de América del Norte, pero plantado en diversas regiones templadas de ambos hemisferios. Se ha detectado en estado subespontáneo en el Torrent de Bogunyà, en la parte sur del macizo del Obac, en el término municipal de Terrassa. Fuera de cultivo, constituye ésta la única localidad conocida de la planta en Cataluña. Además de precisar la localidad y de dar características del hábitat, se sitúa taxonómicamente la especie, se discute la denominación catalana del árbol, se hace una descripción de la planta y se indican sus aplicaciones, y finalmente se proponen algunas medidas de conservación.

Abstract. On the presence of black walnut (Juglans nigra) at Torrent de Bogunyà, district of Terrassa, the only known place in Catalonia

The black walnut (Juglans nigra) is a tree native to North America, but planted in several temperate regions of the Northern and Southern hemispheres. It is detected as naturalized plant at Torrent de Bogunyà, in the Southern part of Obac massif, in the municipal district of Terrassa. Out of cultivation, this is the only known place of the plant in Catalonia. The place is specified and features of habitat are given, and besides this, the species is taxonomically stated, the Catalan denomination is discussed, a description of the plant is made and its uses are indicated, and finally some conservation measures are proposed.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
A %d bloguers els agrada això: