Àngel Manuel Hernández Cardona

Articles de plantes

Sobre el gentilici i adjectiu vacarissà – vacarissana

Posted by angelhc a Abril 5, 2014

Aquest és el títol d’un article meu aparegut en el número 548, del mes d’abril de 2014, de la revista Vacarisses, Balcó de Montserrat.

Abans que res, haig de dir que el gentilici vacarissans és l’únic que el gramàtic i filòleg Joan Coromines accepta en el volum VII del seu Onomasticon Cataloniae (1997).

A causa dels nouvinguts a Vacarisses procedents de Sabadell i de Terrassa, es va “inventar” el gentilici vacarissenc. El cert és que abans del 1960 era desconeguda aquesta denominació espúria.

Són moltes les referències del mot vacarissà (i dels seus femení i plurals) datades al segle passat, i caldria fer-ne un recull exhaustiu.

A Olesa de Montserrat i a Sant Vicenç de Castellet existia “el Vacarissà” com a motiu, i de sempre eren qualificats de vacarissans els naturals de Vacarisses.

El savi escolapi Joan Solà, benemèrit restaurador de l’ermita de Sant Salvador de les Espases, utilitzava sempre el mot vacarissà, com per exemple en el seu llibre Història de Sant Salvador de les Espases (1919). L’eximi escriptor Ferran Canyameres, en el seu llibre El Vallès. Vigor i bellesa (1960), utilitza repetidament la paraula vacarissà i fins i tot dedica una poesia a la Vacarissana, la boira més famosa de Catalunya. També el poeta olesà Joan Coca emprava sovint aquest gentilici a començaments del segle XX. Un gran valedor del mot vacarissà fou sens dubte Joan Flotats Llagostera en el seu llibre Vacarisses. Assaig històric d’un poble (1979), en el qual refereix unes caramelles dels anys 1920 i recorda una cançó que comença així: “Vacarissana, noia ufana, ets bonica i ets galana”.

Per acabar, vull animar a totes les vacarissanes i a tots els vacarissans a utilitzar sempre el tradicional i autèntic gentilici i adjectiu vacarissà – vacarissana.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
A %d bloguers els agrada això: