Àngel Manuel Hernández Cardona

Articles de plantes

Un article sobre les llevadores d’Olesa de Montserrat

Posted by angelhc a Juny 14, 2014

En  el número 55 de Gimbernat, revista catalana d’història de la medicina i de la ciència, ha aparegut un article referent a les llevadores d’Olesa titulat Les llevadores d’Olesa de Montserrat en els segles XIX i XX.

Heus ací els resums en català i en castellà:

RESUM. S’ha fet la biografia de les llevadores nascudes a Olesa de Montserrat o que hi van exercir. Primerament es consideren les predecessores, és a dir, les que sense estar titulades ja exercien d’una manera continuada. Només s’han pogut determinar amb certesa quatre: Rosa Alavedra, Teresa Alavedra, Francesca Matas i Rita Sastre, ja que de moltes altres no s’indica el seu nom en els registres parroquials o bé apareixen amb el cognom del marit. En un altre apartat són estudiades les llevadores titulades. Es van graduar al segle XIX les següents: Teresa Domènech, Gertrudis Llopart, Madrona Rosell, Antònia Silera, Carme Valldeperas, Eulàlia Valldeperas i Gertrudis Vilà. Obtingueren el títol al segle XX aquestes: Marcel·lina Casellas, Magdalena Cassi, Carme Grau, Margarida Jordà, Saturnina Matas, Encarnació Sampé, Carme Tomàs i Cecília Vallhonrat. En un darrer apartat és considerada i entrevistada Maria Paltor, l’última llevadora que ha exercit a Olesa i que va marcar el pas de la llevadora rural a la llevadora d’hospital.

RESUMEN. Se ha hecho la biografía de las comadronas nacidas en Olesa de Montserrat o que ejercieron su profesión en esta villa catalana. Primeramente se consideran las predecesoras, es decir, las que sin estar tituladas ya ejercían de una manera continuada. Solamente se han podido determinar con certeza cuatro: Rosa Alavedra, Teresa Alavedra, Francesca Matas y Rita Sastre, ya que de muchas otras no se indica su nombre en los registros parroquiales o bien aparecen con el apellido del marido. En otro apartado son estudiadas las comadronas o matronas tituladas. Se graduaron en el siglo XIX las siguientes: Teresa Domènech, Gertrudis Llopart, Madrona Rosell, Antònia Silera, Carme Valldeperas, Eulàlia Valldeperas y Gertrudis Vilà. Obtuvieron el título en el siglo XX estas: Marcel·lina Casellas, Magdalena Cassi, Carme Grau, Margarida Jordà, Saturnina Matas, Encarnació Sampé, Carme Tomàs y Cecília Vallhonrat. En un apartado final es considerada y entrevistada Maria Paltor, la última comadrona que ha ejercido en Olesa y que marcó el paso de la comadrona rural a la comadrona de hospital.

Una resposta per a “Un article sobre les llevadores d’Olesa de Montserrat”

  1. […] Un article sobre les llevadores d’Olesa de Montserrat […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
A %d bloguers els agrada això: