Àngel Manuel Hernández Cardona

Articles de plantes

Els ponts d’Esparreguera

Posted by angelhc a Abril 11, 2015

Ha aparegut l’obra Els ponts d’Esparreguera, commemorativa del centenari del pont entre Esparreguera i Olesa, de la qual són autors Àngel M. Hernández i Eleuteri Navarro. Es tracta d’un llibre de 240 pàgines bellament imprès i il·lustrat amb moltes fotografies, alguns plànols i dos aconseguits dibuixos d’Isidre Monés. Ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Esparreguera.

Després d’una llarga i documentada introducció, on es tracten diversos temes històrics, com ara els castells d’Esparreguera i de les Espases, o els camins d’origen medieval, es fa l’estudi dels ponts tant sobre el Llobregat com sobre els torrents i les rieres. S’ha de dir que aquesta investigació s’ha basat en treballs de camp i en exhaustives recerques en arxius (ABEV, ACA, ACVOC, ADB, AFCEC, AGA, AHCB, AHDB, AHMOM, AMES, ANC, ASB, BC, COAC, ICGC i RACAB).

Aquests són els capítols de què consta l’obra: els vestigis del pont medieval del Cairat; el pas del Cairat i el pas de la Rabassa; el pont de la Puda; tres intents de fer un pont prop de la Puda; el pont de ferro de la fàbrica de Josep Puig i la palanca penjant de la colònia Sedó; el pont inacabat de les Pells; el pont entre Esparreguera i Olesa; els ponts del tren; el pont de Magarola; el pont del torrent de Pruneres; els ponts de l’antiga carretera a la Puda i a Monistrol; els ponts de la carretera a Piera; i altres ponts.

Per a cada capítol es presenta un text rigorós i entenedor. Cal ressaltar que les dades aportades són de primera mà, quasi totes inèdites i suposen una contribució important a aquesta temàtica. A continuació s’ofereixen, en successió cronològica, les dades documentals, la qual cosa permet comprovar o ampliar el que s’ha dit en el text explicatiu. Com a complement, en alguns capítols són tractats temes que hi tenen relació. Finalment, es fan les semblances biogràfiques dels arquitectes i enginyers de camins que hi van intervenir.

Estan previstes les següents presentacions o actes relacionats:
5 de maig de 2015: 19 h. Biblioteca L’Ateneu, Esparreguera.
7 de maig de 2015: 19 h. 30 m. Ateneu Terrassenc, Terrassa.
16 de juny de 2015: 18 h. Biblioteca Josep Roca Bros, Abrera.
22 de juny de 2015: 19 h. Biblioteca Santa Oliva, Olesa de Montserrat.

Coberta del llibre Els ponts d'Esparreguera reduïda

 

Una resposta per a “Els ponts d’Esparreguera”

  1. Bon dia, ens interessaria molt contactar amb vosaltres en relacio a unes activitats culturals que tenim en previsio alrededor del tema del vostre llibre i la nostra associacio fotografica.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
A %d bloguers els agrada això: