Àngel Manuel Hernández Cardona

Articles de plantes

Els metges del balneari de la Puda de Montserrat

Posted by angelhc a febrer 24, 2017

Aquest és el títol del llibre que he escrit com a resultat de la recerca guardonada per l’Ajuntament d’Esparreguera amb el I Premi de Recerca Vila d’Esparreguera (2016). Ha estat editat per Nova Casa Editorial, i enceta la col·lecció Premi de Recerca Vila d’Esparreguera. Ha estat prologat pel Dr. Pere Miret, de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya.

L’obra versa sobre els metges directors del balneari de la Puda de Montserrat, des que el 1818 guanyà aquesta plaça el metge Antoni Coca Rabassa fins al 1958, any en què fou clausurat el balneari. Durant aquest quasi segle i mig, han exercit la direcció mèdica de la Puda vint-i-cinc metges, ben competents, atès que havien hagut de superar unes difícils oposicions. Després d’una breu introducció sobre el balneari de la Puda, de cadascun d’aquests facultatius es fa la biografia i s’adjunten, en lletra més petita i ordenades  cronològicament, unes detallades referències documentals que no solament avalen les dades oferides, sinó que també serveixen d’ampliació o de complement a la biografia presentada.

Aquests són el metges tractats en el llibre: Antoni Coca Rabassa, Manuel María Domínguez Mosquera, Mariano de la Paz Graells Agüera, Manuel Arnús de Ferrer, Lluís Góngora Joanico, Gabriel Calvo Matilla, Manuel Millaruelo Pano, Luis López Fernández, Clodomiro Andrés y Miguel, César García Teresa y Arechavaleta, Amaro Masó Bru, Manuel Martí Sanchis, Ubald Castells Cantó, Enrique Pratosi Martínez, Ramón Gelada Aguilera, Rossend Castells Ballespí, Arturo Daza de Campos, Isidoro Rodríguez Trigueros, Josep Crous Illa, Carles Cañellas Marquina, Joan Montardit Figueras, Joan Lluch Caralps, Antoni Ventura Cervera, Ramón Moreno González i Rafael Vela Guillén.

Actes realitzats o previstos sobre el tema dels metges del balneari de la Puda de Montserrat:

Centre Excursionista de Terrassa: dimarts 21 de març de 2017, a dos quarts de vuit.

Biblioteca Mestre Tauler, de Rubí: dimecres 29 de març, a les set.

Can Pasqual (Cavallers, 26), d’Esparreguera: dijous, 20 d’abril, a les set.

Biblioteca Santa Oliva, d’Olesa: divendres, 21 d’abril, a dos quarts de vuit.

els-metges-del-balneari-de-la-puda-de-montserrat-baixa-definicio

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
A %d bloguers els agrada això: