Àngel Manuel Hernández Cardona

Articles de plantes

Aparició del llibre “Joan Cadevall. Professor, botànic i geògraf”

Posted by angelhc a Desembre 28, 2018

Publicat per la Fundació Torre del Palau, de Terrassa, ha aparegut, l’any 2018, el llibre Joan Cadevall. Professor, botànic i geògraf, d’Àngel Manuel Hernández Cardona.

prova581

En el pròleg de Josep Maria Camarasa es diu: “Sense el mestratge de Joan Cadevall al Col·legi Terrassenc no s’entendria l’interès de tota una generació de professionals de les més variades disciplines per les ciències de la natura, que varen tenir la seva manifestació més pregona, justament en els anys de pas del segle XIX al segle XX, amb la fundació de la Institució Catalana d’Història Natural, avui una de les filials més actives de l’Institut d’Estudis Catalans. Pocs terrassencs trobaríem, contemporanis de Joan Cadevall, que hagin promogut tantes iniciatives ciutadanes o hi hagin participat en lloc destacat. De l’Escola Superior d’Indústries al Comitè local de la Creu Roja, de la Cambra de Comerç a l’observatori de la Xarxa Meteorològica de Catalunya i Balears, del Centre Excursionista de Terrassa a les Conferències Agrícoles. I a això cal afegir la seva participació en iniciatives d’un abast més enllà de l’estrictament local: Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, Centre Excursionista de Catalunya, Junta de Ciències Naturals de Barcelona, societats i congressos científics d’abast tant nacional com internacional”.

Aquests són les unitats temàtiques del llibre:

HISTORIAL PERSONAL I FAMILIAR: Naixement a Castellgalí. Les germanes i el germà. Teresa Juncosa, primera muller. Josefa Comajuncosas, segona muller. La salut. Els testaments. Defunció. Un panteó a Sant Vicenç de Castellet.

ESTUDIS: Estudis primaris. El mestre Valentí Llenas. L’antic Col·legi de Sant Ignasi, de Manresa. Batxillerat en arts. Batxillerat en ciències. Llicenciatura en ciències exactes. Llicenciatura en ciències naturals. Doctorat en ciències naturals.

REIAL COL·LEGI TERRASSENC: La fundació del Col·legi Terrassenc. L’edifici més important de Terrassa. L’arquitecte Daniel Molina i el mestre d’obres Pere Comerma. Anselm Ignasi Cabanes, primer director. Joan Cadevall esdevé director. El professorat i l’alumnat. Tipus d’ensenyament. Festes i solemnitats del Col·legi Terrassenc. Instrumental científic i museu d’història natural. La visita del rei Amadeu I. L’exposició local de l’any 1883. El Col·legi Terrassenc és assimilat a l’Institut de Barcelona. El Col·legi Terrassenc rep el títol de Reial. Crònica d’una mort anunciada. Els escolapis compren el Reial Col·legi Terrassenc.

ESCOLA MUNICIPAL D’ARTS I OFICIS: Els antecedents i la creació de l’Escola. La inauguració de l’Escola Municipal d’Arts i Oficis. El copiós material de l’Escola Municipal d’Arts i Oficis. El resultat d’una llarga gestió. Reestructuració de l’Escola i nomenament de director. Joan Cadevall cessa com a director.

ESCOLA INDUSTRIAL: La creació de les escoles industrials. La inauguració de l’Escola Superior d’Indústries. L’edifici de l’Escola Industrial. Els professors i els primers directors de l’Escola Industrial. Un cas especial, el del professor Cadevall. La jubilació.

TASCA PEDAGÒGICA: Mig segle de dedicació a l’ensenyament. Consideracions i propostes pedagògiques. Algunes opinions d’antics alumnes. Vocal en tribunals. Excursions escolars.

OBRA BOTÀNICA: Sobre la flora del Vallès. Notes fitogeogràfiques crítiques. Altres articles de botànica. Un tractat de botànica popular. Una monografia de les criptògames vasculars catalanes. Un treball de síntesi sobre la flora de Catalunya. Dues pensions fallides. L’Herbari Cadevall. Donació i recepció de l’Herbari Cadevall.

CADEVALL COM A GEÒGRAF: Una monografia comarcal del Vallès. Cadevall, fitogeògraf. Col·laborador de la Geografia general de Catalunya.

TROBALLES PALEONTOLÒGIQUES: L’ullal de mamut de can Carbonell. Una repre-sentació escultòrica de mamut al parc de la Ciutadella. Altres fòssils trobats pel Dr. Cadevall. Dues anècdotes.

ALTRES MÈRITS CIENTÍFICS: Observacions meteorològiques. Anàlisis bacteriològiques. Participació en reunions i congressos científics. Sobre la conservació i repoblació dels boscos. Conferències agrícoles. Conferènies i cursets de botànica.

ENTITATS I ASSOCIACIONS: Ateneu Terrassenc. Cambra Oficial de Comerç i Indústria de Terrassa. Centre Excursionista de Catalunya. Centre Excursionista de Terrassa. Creu Roja de Terrassa. Institució Catalana d’Història Natural. Institut Agrícola Català de Sant Isidre. Junta de Ciències Naturals de Barcelona. Junta Local de Primera Ensenyança. Junta Municipal de Museus, Arxius i Biblioteques. Real Sociedad Española de Historia Natural. Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona. Sociedad Aragonesa de Ciencias Naturales. Sociedad Ibérica de Ciencias Naturales. Altres entitats i associacions.

COL·LABORADORS I CORRESPONSALS: Ramon Bolós. Joaquim Codina. Lleó Conill. Eugeni Ferrer. Pius Font. Gaston Gautier. Manuel Llenas. Adeodat Marcet. Carlos Pau. Conrad Pujol. Àngel Sallent. Frère Sennen. Joseph Auguste Soulié. Joan Texidor. Frederic Trèmols. Estanislau Vayreda. Altres col·laboradors i corresponsals. Una carta a Enric Prat de la Riba.

DISTINCIONS I HOMENATGES: Premis, medalles i títols honorífics. Homenatge amb motiu de la recepció oficial de l’herbari. Homenatge pòstum a Terrassa. Carrers i places dedicades a Cadevall. Espècies i subespècies dedicades a Cadevall. Bloc de pedra dedicat a Joan Cadevall.

PUBLICACIONS DEL DOCTOR CADEVALL

BIBLIOGRAFIA I ARXIUS:  Bibliografia. Arxius.

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
A %d bloguers els agrada això: