Àngel Manuel Hernández Cardona

Articles de plantes

Oli d’Olesa, el millor oli d’Espanya

Posted by angelhc a gener 28, 2021

L’oli d’Olesa va ser considerat com el millor d’Espanya, segons una enquesta manada fer pel rei Ferran VI. Així ho referia, l’any 1789, Joan Boada Carreras en la resposta a la pregunta 38 del qüestionari o interrogatori de Francisco de Zamora: “Advertint que lo oli es lo millor de España com consta de la proba que feu fer don Fernando sexto, que Deu guarde, que despres de haver fet passar ordres circulars per tots los pobles ahont se cull oli, los anys que li sobraren de vida, se li enviaba per lo consum de son real palacio. Lo modo de desfer las olivas era moldrelas ab pomas camosas. Est es lo fruit mes principal del terme; ha arribat a tal estima, que del que es natural de haverse cullit en est terme, los metges lo ordenan per medicina”.

Afegeixo que el rei Ferran VI, el Pacífic, em cau bé no sols per haver escollit l’oli d’Olesa per a les seves menges, sinó també pel seu pacifisme (no participà en la guerra dels set anys ni en cap altra), per haver estat molt favorable a Catalunya (aprovà la Companyia de Comerç i la Junta de Comerç), per haver fundat el Reial Jardí Botànic de Madrid (al capdavant del qual posà a dos catalans, Josep Quer i Joan Minuart), per haver estat protector de la música (acollí a Domenico Scarlatti i al cantant Farinelli) i per haver fet una bona política forestal (impulsà la regeneració dels boscos). Quina diferència amb l’abominable Ferran VII, al qual Barcelona li va dedicar el carrer Ferran.

Nota: Aquest text l’he confegit a partir dels corresponents apartats dels meus llibres Els aprofitaments agrícoles i naturals de les muntanyes d’Olesa (1997), Escarxols i paparotes (1997) i Olesa de Montserrat al final del segle XVIII segons les respostes de Joan Boada al qüestionari de Zamora (2000).

Oli d'Olesa 5967

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
A %d bloguers els agrada això: