Àngel Manuel Hernández Cardona

Articles de plantes

Els bolets, la quintaessència del bosc

Posted by angelhc a gener 29, 2021

Aquest és el títol d’un capítol del meu llibre Els aprofitaments agrícoles i naturals de les muntanyes d’Olesa, editat l’any 1997 per la Fundació Agrícola Olesana. Pel seu interès botànic, reprodueixo una part del text de la pàgina 100.

Entenem per bolet la part externa, productora d’espores, d’un fong. No són aquestes, doncs, paraules exactament sinònimes. Els fongs són vegetals sense clorofil·la, que obtenen el seu aliment a partir de matèria orgànica ja formada (generalment viuen de l’humus o virosta del bosc, però alguns són paràsits). En molts casos els fongs estableixen complicades relacions de simbiosi o col·laboració amb els arbres i altres plantes, i d’altra banda ajuden a descompondre les restes vegetals, permetent així el reciclatge dels nutrients i el propi funcionament dels ecosistemes. Un bosc no és una plantació d’arbres, sinó un complex ecosistema en el qual els fongs tenen un paper primordial. Amb tota propietat, els bolets són la quintaessència del bosc.

Per últim, vull fer un advertiment que no per molt repetit és menys important: no mengeu bolets sense conèixer-los. La majoria són inofensius o poc tòxics, però algunes espècies són mortals. Compte!

Els aprofitaments agrícoles i naturals de les muntanyes d’Olesa

Els aprofitaments agrícoles i naturals de les muntanyes d’Olesa

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
A %d bloguers els agrada això: