Àngel Manuel Hernández Cardona

Articles de plantes

Cadevall i la Creu Roja de Terrassa

Posted by angelhc a febrer 13, 2021

La Creu Roja és una organització humanitària, sorgida a partir d’una idea del suís Henry Dunant (1828-1910), el qual va ser testimoni de la terrible batalla de Solferino, lliurada l’any 1859, en la qual va poder presenciar com els soldats ferits en combat eren abandonats en el camp de batalla i molts morien per falta d’assistència mèdica. A partir d’aquí, Dunant va tenir la idea de crear societats de socors que tindrien la missió d’assistir els ferits de guerra sense fer distincions de bàndols o de religió, i que comptarien amb l’acció de voluntaris entusiastes i perfectament qualificats. El 1864 es va signar el Primer Tractat de Ginebra, que contemplava, entre altres punts, la protecció del personal sanitari i dels soldats ferits en campanya. També es va decidir adoptar com a emblema una creu vermella sobre fons blanc. La Creu Roja Espanyola va ser creada el juliol de 1864. A Catalunya, la Creu Roja es va implantar el 1872 amb l’obertura de les assemblees de Barcelona, Lleida i Mataró.

L’Assemblea Local de la Creu Roja de Terrassa fou fundada el 12 de desembre 1898 en una reunió convocada pel Dr. Cadevall i feta a l’Institut Industrial, en la qual va ser elegida una Junta de Govern presidida per Joan Cadevall Diars. Tot just constituïda, la Comissió local de Terrassa de la Creu Roja, es va topar amb el desastre humanitari dels repatriats de les perdudes colònies de Cuba i de Filipines. La Creu Roja feia el que podia per atendre els repatriats. I implorava l’ajuda dels ciutadans. L’any 1902, Joan Salvans, vicepresident de l’entitat, va socórrer a un dels ferits durant la vaga general feta a favor dels obrers metal·lúrgics. L’any 1903 va ocórrer una gran desgràcia al Pont de Vilomara, en explotar una caldera a una fàbrica de teixits, i la Creu Roja de Terrassa va fer una capta per als damnificats. Aquell mateix any s’acorda demanar un local a l’Ajuntament i fer un pressupost per a l’adquisició del material necessari. L’any següent la Creu Roja terrassenca s’instal·là en un local habilitat en el pati de la nova casa consistorial.

El mes de setembre de 1903 va cessar la Junta presidida per Joan Cadevall i es va elegir una nova Junta, presidida per Francesc Salvans. El mes d’abril de 1906 es va elaborar el primer Reglament de la Comissió de la Creu Roja de Terrassa. Poc a poc, el nombre d’associats va anar creixent i també la dotació sanitària de l’entitat. Del local situat al pati de l’Ajuntament es va passar, l’any 1925, a un local del carrer Topete, i el 1931 la seu social es traslladava al carrer Arquímedes. L’any 1983 es va inaugurar la nova seu del carrer Galileu, on la Creu Roja de Terrassa continua la seva lloable tasca humanitària i assistencial.

Tot això ho podeu llegir en detall a les pàgines 227-234 del llibre Joan Cadevall. Professor, botànic i geògraf (2018), on faig un exhaustiu i documentat estudi de com va ser la fundació de la Creu Roja de Terrassa i el paper de Joan Cadevall com a fundador i primer president d’aquesta benèfica entitat.

56. Cadevall coloreada escalada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
A %d bloguers els agrada això: