Àngel Manuel Hernández Cardona

Articles de plantes

Un tractat de botànica magistral escrit en català per Joan Cadevall

Posted by angelhc a febrer 25, 2021

L’any 2017, la Fundació Torre del Palau, de Terrassa, em va encarregar de fer l’actualització dels Elements de botànica popular, una obra de Joan Cadevall Diars (Castellgalí, 1846 – Terrassa, 1921), publicada el 1907 a partir d’un curset de botànica impartit pel Dr. Cadevall al Centre Excursionista de Catalunya.

Cadevall és molt conegut per la seva Flora de Catalunya, magna obra editada en sis volums per l’Institut d’Estudis Catalans entre el 1913 i el 1937, però a penes és mencionat pels seus Elements de botànica popular. Tanmateix, és una obra important, no solament perquè es tracta, de fet, del primer tractat de botànica en llengua catalana, sinó també per la seva qualitat científica i perquè tracta (valguin les redundàncies) tots els aspectes de la botànica. És, en definitiva, un tractat de botànica magistral.

El treball d’actualització va ser molt feixuc, no pas pel pas al català normalitzat, sinó per l’adaptació botànica que calgué fer en molts aspectes, havent transcorregut més d’un segle des de la seva realització. Aquesta actualització la vaig fer respectant al màxim el text original de Cadevall, això sí, incorporant els coneixements científics actuals sobre les plantes, per exemple, pel que fa a la fotosíntesi o a la sistemàtica. Per a la millor comprensió i utilitat del llibre, vaig confegir un índex de noms populars amb la seva equivalència en castellà i en llatí científic, i un altre de noms científics, amb indicació de les famílies o grups a què corresponen. El llibre resultant, editat pels Serveis d’Edició, Gestió i Administració de la Fundació Torre del Palau, de Terrassa, amb el recolzament de l’Ajuntament de Castellgalí, de l’Ajuntament de Terrassa i de l’Ateneu de Natura, de Castelló de la Plana, és d’una gran qualitat, fet amb paper lliure de clor i obtingut d’una gestió forestal responsable. No solament conté els magnífics dibuixos fets per l’enginyer i naturalista Eugeni Ferrer Dalmau (Mataró, 1871 – Terrassa, 1934), sinó també, en la coberta, un dibuix de Pere Viver Aymerich (Terrassa, 1872-1917) de la Reseda jacquinii subsp. litigiosa, una planta endèmica de Catalunya.

Acabo aquesta ressenya subratllant que amb l’actualització que he fet, mantenint l’alt nivell científic i el caràcter didàctic de l’escrit original del Dr. Cadevall, el llibre Elements de botànica popular constitueix un tractat de botànica magistral i plenament vigent.

Elements de botànica popular

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
A %d bloguers els agrada això: