Àngel Manuel Hernández Cardona

Articles de plantes

Els goigs, elevats a categoria literària

Posted by angelhc a Març 30, 2021

El mes de març de 2021 (amb un Déu vos guard de l’autor signat el Nadal de 2020) ha aparegut, amb el títol d’Un plec de goigs, un extens recull de goigs (119, si no m’he errat al comptar-los) escrits per mossèn Sebastià Codina i Padrós, que durant molts anys va ser rector de Sant Pere i Sant Feliu de Vacarisses.

Els goigs són unes composicions, mig poètiques mig descriptives, que des de finals de l’edat mitjana s’han escrit a llaor de Jesucrist, de la seva Mare, dels sants i santes, de personatges bíblics o d’episodis de la vida de Jesús. L’acurada publicació recentment apareguda, feta a tot color i en un paper de gran qualitat, consta de quatre capítols, dedicats a goigs bíblics, goigs a la Mare de Déu, goigs als sants i goigs profans. Alguns ja havien estat publicats per l’associació Amics dels Goigs i per altres entitats. Tanmateix, n’hi ha d’inèdits o editats localment.

Mossèn Sebastià ha elevat a categoria literària els goigs. Pocs escriptors actuals tenen la seva riquesa de vocabulari, la seva expressivitat i la seva elegància en el llenguatge. Aquestes virtuts literàries queden paleses no solament en aquests goigs, sinó també en altres escrits seus, com les seves homilies, moltes de les quals van ser publicades el 2015 amb el títol Un tast d’Evangeli. Les Homilies de Vacarisses. També ha deixat i deixa empremta en la revista Vacarisses, balcó de Montserrat, de la qual és director, i en diverses altres publicacions.

prova777

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
A %d bloguers els agrada això: