Àngel Manuel Hernández Cardona

Articles de plantes

Itineraris de natura pels voltants de Terrassa

Posted by angelhc a Juny 18, 2021

Acaba d’aparèixer (mitjans de juny de 2021) la guia 22 itineraris de natura pels voltants de Terrassa, que he elaborat conjuntament amb el conegut naturalista terrassenc Antoni Comellas Garcia, i que duu mapes fets per Albert Masó Garcia, muntanyenc entusiasta i escalador de renom. Han aportat algunes fotografies magnífiques Joan Pons i Jacint Comellas. El geòleg Joan Ubach ens ha assessorat sobre els terrenys volcànics del massís de l’Obac. La guia ha estat editada per la Fundació Torre del Palau, de Terrassa, una entitat que és tot un referent de la cultura nostrada, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Terrassa i de l’Ajuntament de Viladecavalls. És d’agrair l’interès i esforç que han esmerçat totes les persones que han intervingut en el procés d’edició de l’obra, una veritable joia tipogràfica. El llibre consta de 222 (tot va amb la màgia del 2 iteratiu) pàgines i és imprès en paper lliure de clor i amb la certificació de gestió forestal responsable. Cal subratllar que aquest paper és mat i igualment la impressió, amb la qual cosa s’evita la desagradable reflexibilitat de moltes publicacions actuals. La lletra, de pal sec, és de mida bastant grandeta, de manera que es pot llegir bé. Les fotografies són totes en color i il·lustren adequadament el text.

En aquesta guia no solament hi són tractats temes de geologia, botànica i zoologia, sinó que també es descriuen paisatges, s’hi assenyalen fonts i s’hi fan breus ressenyes històriques de masies, ermites i altres elements patrimonials. Cada itinerari és acompanyat d’un mapa esquemàtic i entenedor del recorregut, i a més s’indiquen les coordenades UTM dels principals punts de la ruta a seguir. També s’indica el temps d’anada i el grau de dificultat. Molts dels itineraris són fàcils de fer, fins i tot per als nens. Totes les sortides proposades es poden fer a peu o en transport públic. La majoria de les excursions discorren íntegrament pel terme de Terrassa, però alguns acaben en zones limítrofes de Matadepera, Sabadell, Sant Quirze del Vallès, Rubí i Viladecavalls. També des d’aquests municipis, i des d’una gran part de Catalunya, es pot arribar amb tren o amb autobús interurbà al punt d’inici de l’itinerari.

Abans de la descripció, s’adjunta una introducció, que ve a ser un resum de la sortida, amb indicació dels aspectes més rellevants. A continuació, es descriuen detalladament totes les etapes del recorregut. Es fan molts comentaris de tipus geològic i s’aporten interessants citacions de plantes i d’animals, principalment ocells i papallones. De cadascuna de les espècies referides es dona el nom popular i el nom científic. Finalment, s’adjunten un o dos requadres que complementen alguns dels aspectes d’interès de l’itinerari. Aquesta guia convé tant a les persones que fan passejades en plena natura com als naturalistes més experimentats. També és important per a les escoles i els instituts, perquè proporciona una eina molt adequada per a l’estudi del medi natural.

La presentació del llibre es farà el proper dimarts dia 29 a les set del vespre, a la Biblioteca Central de Terrassa, Passeig de les Lletres, 1.

Coberta 22 Itineraris de natura

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
A %d bloguers els agrada això: