Àngel Manuel Hernández Cardona

Articles de plantes

Com conèixer els arbres en les vostres excursions per la muntanya

Posted by angelhc a Mai 9, 2022

Ara que s’acosta l’estiu i que sovint fem excursions per la muntanya, és bo conèixer els arbres que anem trobant. Una de les millor maneres és portar a la motxilla la petita guia Arbres silvestres (Farell, 2021), amb textos meus i fotografies de Joan Altimira. En ella trobareu 58 fitxes encapçalades per una fotografia de conjunt de l’arbre acompanyada daltres més petites de fulles, flors o fruits. En el text, concís però molt elaborat, faig la descripció de l’arbre, dic la seva localització, relaciono les seves utilitats i fins i tot indico altres dades. A més, en la introducció comento els principals boscos del nostre entorn natural.

Però, què s’entén per arbre? Aquesta és l’explicació que faig a la pàgina 2: “Un arbre és una planta llenyosa d’una certa alçària (criteri certament molt ambigu), sovint amb un tronc únic i amb una capçada compacta. El concepte és popular i no botànic, perquè arbres n’hi ha en famílies i grups taxonòmics ben diferents. La diferència entre arbre i arbust és molt tènue, simplement es tracta d’una qüestió de mida. Molts arbustos esdevenen arbres si les condicions són les adequades, i al contrari, alguns arbres poden quedar-se en estat arbustiu. Trobem arbres tant en les gimnospermes com en les angiospermes, i dins d’aquestes principalment en les dicotiledònies”.

No cal insistir en què els arbres, a part de les seves aplicacions concretes, són grans benefactors de la biosfera, perquè absorbeixen diòxid de carboni i desprenen oxigen, amb la qual cosa frenen l’efecte hivernacle i l’escalfament global. També són una font importantíssima d’energia renovable. I són d’una bellesa incomparable, que atreu tots els nostres sentits. Doneu-vos, doncs, un bany de bosc amb els nostres amics els arbres.

634. Ressenya guies de natura. Foto 1

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
A %d bloguers els agrada això: