Àngel Manuel Hernández Cardona

Articles de plantes

Excursions de natura pels voltants de Terrassa

Posted by angelhc a Mai 11, 2022

Ara, amb l’arribada del bon temps, és el moment d’immergir-nos a la natura, sense necessitat d’anar gaire lluny. I quina millor manera? Doncs amb la guia 22 itineraris de natura pels voltants de Terrassa, feta conjuntament amb Antoni Comellas, i amb mapes realitzats per Albert Masó. Va aparèixer fa un any (juni de 2021), editada per la Fundació Torre del Palau.

Una particularitat d’aquests itineraris és que es pot arribar a l’inici de l’excursió amb transport públic (autobús o tren), i no solament des de Terrassa, sinó també des de la major part del territori de Catalunya. Una altra particularitat és que els itineraris proposats són fàcils de fer (llevat d’un parell, de dificultat mitjana), la majoria aptes per a nens i persones d’una certa edat. Fins i tot un, el de Vallparadís, està adaptat per a cadires de rodes i cotxets de nens.

A continuació reprodueixo el text que figura a la contracoberta del llibre: “Aquesta és una guia de 22 itineraris de natura pels voltants de Terrassa. No solament hi són tractats temes de geologia, botànica i zoologia, sinó que també s’hi descriuen paisatges, s’hi assenyalen fonts i es fan breus ressenyes històriques de masies, ermites i altres elements patrimonials. Cada itinerari és acompanyat d’un mapa esquemàtic i entenedor del recorregut, i a més s’indiquen les coordenades UTM dels principals punts de la ruta a seguir. També s’indica el temps d’anada i el grau de dificultat. Molts dels itineraris són fàcils de fer, fins i tot per als nens. Totes les sortides proposades es poden fer a peu o en transport públic. La majoria de les excursions discorren íntegrament pel terme de Terrassa, però alguns acaben en zones limítrofes de Matadepera, Sabadell, Sant Quirze del Vallès, Rubí i Viladecavalls. També des d’aquests municipis, i des d’una gran part de Catalunya, es pot arribar amb tren o amb autobús interurbà al punt d’inici de l’itinerari. Abans de la descripció, s’adjunta una introducció, que ve a ser un resum de la sortida, amb indicació dels aspectes més rellevants. A continuació, es descriuen detalladament totes les etapes del recorregut. Es fan molts comentaris de tipus geològic i s’aporten interessants citacions de plantes i d’animals, principalment ocells i papallones. De cadascuna de les espècies referides es dona el nom popular i el nom científic. Finalment, s’adjunten un o dos requadres que complementen alguns dels aspectes d’interès de l’itinerari. Aquesta guia convé tant a les persones que fan passejades en plena natura com als naturalistes més experimentats. També és important per a les escoles i els instituts, perquè proporciona una eina molt adequada per a l’estudi del medi natural”.

Animeu-vos i poseu-vos en contacte amb la natura. No us en penedireu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
A %d bloguers els agrada això: