Àngel Manuel Hernández Cardona

Articles de plantes

Un bioblitz a Terrassa

Posted by angelhc a Juny 12, 2022

El dissabte 11 de juny de 2022 ha tingut lloc al parc de Vallparadís, de Terrassa, el Bioblitz Vallparadís Primavera 2022, organitzat per l’Associació de Mestres Alexandre Galí, com una activitat de Ciència Ciutadana. Anteriorment, el 20 de novembre de 2021, se’n va realitzar un altre.

A més d’una trobada prèvia al castell de Vallparadís, es van formar alguns grups encapçalats per monitors voluntaris, els quals van resseguir diversos sectors del parc, i també es va bastir una carpa, atesa per mestres de l’Associació de Mestres Alexandre Galí i per especialistes voluntaris, on hi havia lupes binoculars per a l’observació d’insectes i una mostra dels principals espècimens que es troben al parc, a més d’una exposició bibliogràfica on no podia faltar la guia 22 itineraris de natura pels voltants de Terrassa, atès que conté un itinerari per Vallparadís.

Un bioblitz és la constatació de la biodiversitat d’un indret, amb la participació de persones de molt diversa condició: des d’escolars a jubilats, des de manobres a professors, des d’excursionistes a oficinistes, etc., sovint assessorats per especialistes en ecologia, botànica o zoologia. Diverses aplicacions en telèfons mòbils ajuden a la tasca de recopilació de dades.

El mot bioblitz deriva de la paraula anglesa blitz que significa raid o atac ràpid. Els avantatges d’un bioblitz són molt grans, com la d’obtenir informació sobre la biodiversitat i la situació ecològica d’un indret, la de cooperació, la d’iniciar-se en l’observació naturalista, la d’apreciar la natura fins i tot en un espai petit, la de planificar aquesta activitat establint objectius, la de propiciar lligams entre persones, la de constatar problemàtiques referents al medi ambient, etc.

Són múltiples les preguntes i les respostes que apareixen en un bioblitz: Quines espècies hi ha? Quines d’aquestes espècies són les més interessants o sorprenents? Quins restes de l’activitat d’éssers vius trobem (petjades, excrements, fulles caigudes, etc.)? Quines són les espècies autòctones, exòtiques i invasores?, etc.

Fem vots perquè aquesta lloable iniciativa de l’Associació de Mestres Alexandre Galí, de Terrassa, continuï en edicions posteriors i que serveixi d’exemple i esperoni la realització d’altres bioblitzos.

Bioblitz Vallparadís Primavera 2022

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
A %d bloguers els agrada això: