Àngel Manuel Hernández Cardona

Articles de plantes

La Vacarissana, una boira aprofitable

Posted by angelhc a gener 21, 2021

Aquest és el títol d’un capítol del llibre Pàgines vacarissanes (2009), en el qual parlo de com s’aprofitava l’aigua procedent de la condensació de la boira a les illes Canàries i com, actualment, s’aprofita a Xile l’aigua de la boira mitjançant atrapaboires o captadors de boira. El model més conegut consisteix simplement en una malla de plàstic sostinguda per dos pals amb els correspnent cables de subjecció i canaleres per a recollir l’aigua. El rendiment és alt i un atrapaboires de dimensions normals pot recollir diàriament 200 litres d’aigua.

A Vacarisses hi ha una boira baixa més de 60 dies a l’any, anomenada popularment Vacarissana. Es podria obtenir amb atrapoboires una gens menyspreable quantitat d’aigua els dies de boira. També en altres contrades catalanes, com el Pla de Bages, la Plana de Vic, l’Urgell i la Segarra.

Us invito a llegir aquest interessant capítol del referit llibre, que el tenen a les següents biblioteques (a les quals n’he fet donació): El Bruc, Castellar, Esparreguera, Manresa, Rubí, Sentmenat, Taradell, Terrassa, Vacarisses, Pública de Tarragona, Biblioteca de Catalunya, Biblioteca de Montserrat, Biblioteca Nacional de Madrid, Arxiu Nacional de Catalunya, Arxiu Comarcal del Vallès Occidental, Universitat Autònoma de Barcelona i Universitat Pompeu Fabra.

8c La Vacarissana

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
A %d bloguers els agrada això: